otrdiena, decembris 20

Luksofori

Heijā ļaudis, kam ir mašīnas, laba atmiņa, vai gultas biedrs no Rīgas luksoforu kontroles.

Es katru dienu ejot uz darbu esmu iegaumējis atsevišķu vietu luksoforu darbību, un zinu, ka, ja es pāriešu ģertrūdes ielu pie Barona centra centra virzienā, es dabūšu gaidīt pie sarkanā uz Lāčplēša ielas, bet ja tur pāriešu barona ielu, uz darbu tikšu negaidot principā necik, un tā es zinu par vairākām vietām. Nedaudz nūģīgi, bet mans rīta prieks ir optimizēt savu ceļu tā, lai man pēc iespējas mazāk būtu jāstāv, jo es esmu tieši tik nepacietīgs, ka 1min stāvēšanas vietā es labāk izvēlos divreiz ilgāku laiku ejot. Es pieņemu, ka ir cilvēki, kas no rīta laiza savam kaķim kāju (un kaķis ir dusmīgs! šššš'!) un pārmet pār kreiso plecu rožu krustu, domājot, ka tā ietekmēs varonu Luksoforu dievu, bet man ir aizdomas, ka to var visai vienkārši izrēķināt.

Tad nu es sēžu un domāju - vai kāds zin vai "cikla" laiks ko katrs luksofors iziet mainās atkarībā no dienas stundas? Vai pēcpusdienā pie sarkanā uz kāda krustojuma ir jāstāv ilgāk nekā 04:00 no rīta vai pusdienlaikā? Man vienkārši ir ideja, ka es varētu paņemt ļoti precīzu pulksteni, fiksēt laikus cikos un cik ilgi kuros krustojumos mainās gaisma un principā uztaisīt Rīgas karti, pēc kuras (minot savu iešanas/braukšanas ātrumu) varētu aprēķināt ceļu, pa kuru ejot Tu vienmēr trāpīsi uz zaļajiem.

Cik kruti ir tas? Es nezinu, bet, ja man prasītu, es teiktu, ka tā vidēji kruti.

2 komentāri:

  1. Neesi vienīgais, kas katru dienu piefiksē luksoforu darbību un izvēlās zaļos, jeijoo

    AtbildētDzēst
  2. jā, luksoforiem ir tās stundas, kad viņi maina pilnīgi tos ilgumus un laikus. jo ja braucot ar mašīnu/riteni pa čaka ielu vakarpusē centra virzienā nav 'zaļais vilnis' - tad tāds ir virzienā no centra uz grīziņkalnu - kas perfekti darbojas tieši uz 53 km/h (:
    + no rītiem tas vilnis ir otrādāk vērsts, nu tā kā uz centru, bet nedarbojas, jo mašīnas ir pārāk tūļīgas ar vēl samiegojušiem (?!) šoferīšiem.

    tumturum.

    AtbildētDzēst