svētdiena, maijs 15

MJAU

Čau!
Visiem, kas jebkad ir studējuši, vairāk vai mazāk ir skaidrs, ka Maijs ir laiks, kad studenti noliek pie malas roltonus, un caurām naktīm aktīvi urbjas cauri literatūrai, lai steigā pabeigtu mācību gadu. Dažādu apstākļu sakritības dēļ sanācis ir tā, ka es arī esmu students, un ja viss noritēs veiksmīgi, jau pēc aptuveni mēneša man vajadzētu sēdēt saulainā pļavā ar smaidu, gaidot savu brīdi, kad man izsniegs manu bakalaura diplomu.

Veiksmīgā kārtā mana izvēlētā studiju programma ļauj man Bakalaura darbu rakstīt par kaut ko, kas interesē, kas būtu "Naratīva struktūras analīze laika ceļošanas filmās", kas normāliem cilvēkiem saprotamā valodā nozīmē to, ka es analizēju 3 filmas, kurās varoņi ceļo laikā, un cenšos saprast kādā veidā tiek komunicēts stāsts tā, lai skatītāji to saprastu. Kāpēc tas ir interesanti? Tāpēc, ka neviens no mums nespēj kontrolēt savu atrašanos laikā, līdz ar to mūsu uztvere ir veidota tā, ka mēs paļaujamies uz to, ka no cēloņiem izriet sekas, respektīvi, māja nenodegs pirms tā būs aizdedzināta. Filmas, kurā personāži ceļo laikā šo struktūru atļaujas lauzt, rādot vispirms degošas mājas, un tikai pēc tam cilvēkus, kas tās dedzina, bet kaut kādā veidā tomēr lielāko daļu šo filmu mēs saprotam, un tās šķiet vairāk vai mazāk loģiskas. Kāpēc tā notiek? Tāpēc ka režisors veiksmīgi izstrādā sižetu un izmanto dažādus elementus, lai virzītu mūsu uztveri. Kā viņš to dara? Nu par to tad es arī rakstu šo darbu.

Tagad es esmu nonācis stadijā, kad esmu izanalizējis 3 izvēlētas filmas līdz pēdējam, bet, lai apstiprinātu vai apgāztu tos secinājumus, kurus esmu izdarījis analizējot filmas pats, man ir nepieciešami cilvēku viedokļi par dažādām lietām šajās filmās, no kā tad es varēšu secināt, ka kaut kas atbilst patiesībai, vai arī, ka es esmu idiots.

Tev es rakstu tāpēc, ka Tu esi piekritusi/-is, vai es ceru, ka piekritīsi noskatīties kādu no manis analizētajām filmām un atbildēt uz dažiem jautājumiem. Šī nav anketa, uz jautājumiem vari atbildēt vienā lielā teksta blāķī, vai pa vienam atdalīti, es viņus esmu izdalījis tikai tāpēc, lai aptuveni radītu skaidrību kas tieši ir tās lietas, ko man nepieciešams noskaidrot. Ja tu pamani vēl kaut ko, ko es neesmu jautājis, bet gribi man pateikt - raksti to arī! Ļoti iespējams, ka es kaut ko neesmu pamanījis, vai neesmu mācējis pajautāt.

Filmas, kuras darbā analizēju, ir Donnie Darko, The Butterfy Effect un Primer.
Katrai no tām naratīva struktūra ir savādāka, un izvēlējies viņas esmu arī tā, lai katrs varētu atrast kaut ko savai gaumei atbilstošu. Tu vari izvēlēties pats cik no viņām skatīties, vai neskatīties vispār, bet nu pagaidām man ir lielākās problēmas atrast auditoriju Primer. Ne bez iemesla gan. Īsumā kas un kā.

Donnie Darko - filma par vidusskolnieku ar dažādām problēmām, kuram parādās biedējoša paskata zaķis, kas izglābj dzīvību un liek darīt savādas lietas. Tas ir kaut kas tāds, ko es raksturotu kā "teen flick", un daudzi mēdz teikt, ka viņa ir baigi "šizo", bet es gan nezinu vai mūsdienās vēl kāds tādu vārdu lieto. Šai naratīva struktūra ir visvieglākā, bet būtu ieteicams pievērst vairāk uzmanības simboliem un dialogiem. Treileris - http://www.youtube.com/watch?v=8wqVHjK2bQs

The Butterfly Effect - filma par jaunieti, kurš kkad koledžā atklāj, ka lasot savu dienasgrāmatu spēj ceļot uz dažādām vietām laikā savā bērnībā un mainīt nākotni, ko viņš arī dara, cenšoties radīt perfektu nākotni. Šai filmai naratīva struktūra ir sarežģītāka nekā Donnie Darko, bet daudz vieglāk uztverama, un kopumā filma ir tāda diezgan izklaidējoša rakstura un viņu var arī skatīties ar alu rokā, un sevišķi smadzene jāpiepūla nav. Treileris - http://www.youtube.com/watch?v=4hrV9xt50Vc&feature=related

Primer - Šito filmu es vienkārši mīlu, bet iespējams tāpēc, ka es esmu jucis. Filma par diviem fiziķiem, kas uztaisa laika mašīnu un sāk ceļot laikā, lai ar akcijām pelnītu naudu. Dara to tik daudz reizes, ka kaut kādā brīdī viss, kas tev notiek galvā ir, lieli burti "WTF", un principā es teiktu, ka šī filma drīzāk kvalificējas uz puzli, kurai vienkārši kā medijs izmantots kino. Mans darba vadītājs Asoc. prof. Viktors Freibergs teica "Nu Primer jāskatās reizes 7, lai kaut ko vispār jēdzīgu par to filmu varētu pateikt." Es necenšos iebiedēt, filma ir ekeslenta, bet skatīties viņu alkohola reibumā, neizgulējušamies, vai paralēli darot kaut ko citu jēgas visdrīzāk nav. Šai filmai ir vissarežģītākā naratīva struktūra, un viņa arī visvairāk no visām balstās uz dialogiem, tāpēc iespējams dažiem varētu arī šķist garlaicīga, bet ja gribi nedaudz nodarbināt savas smadzenes, es noteikti iesaku skatīties. Treileris - http://www.youtube.com/watch?v=4CC60HJvZRE


Ja tu kādu no filmām nesaproti - nesatraucies, raksti man, ka nesaproti, un atbidi uz tiem jautājumiem, kuriem vari. Tas, ka tu nesaproti kaut ko tikai ļaus man secināt ka kaut kādā brīdī režisors ir kļūdījies informācijas nodošanā, un kaut kur naratīva strukturā ir problēma, un tas priekš manis jau ir rezultāts! Droši arī vari rakstīt, ja noskaties kādu no filmām un gribas papļāpāt par interpretācijām dažādām lietām, jo es viņas esmu izanalizējis līdz nelabumam, un droši vien varētu zināt atbildes uz lielāko daļu jautājumu, kas Tev varētu rasties.

Lietas, kuras man vajag zināt:
https://spreadsheets.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dDVsM2xyVWpIaFI0elVaODZlcDAxX2c6MQ

Nelieli skaidrojumi:
Naratīvs - naratīvs pamatā ir stāsts, kas eksistē ārpus konkrēta medija. Respektīvi, ja mēs paņemam kādu dzīves atgadījumu - Šlesers izdzēra 7l šņabja un nokrita pa trepēm, tad šo atgadījumu var aprakstīt gan grāmatā no Šlesera skatu punkta, rakstot viņa domas utt., tā var būt radio luga, kura, ierunāta balsī, būs savādāka, un, droši vien, īsāka, jo veselu grāmatu pa radio nelasīs, vai tā var būt filma, kurā mēs redzam papildus detaļas (piemēram, šleseram ir ūsas), un filma samontēta tā, ka sākumā Šlesers krīt, un tikai tad rāda iemeslus, vai arī tā var būt glezna, kurā atainots pa trepēm krītošs Šlesers ar šnabja pudeli rokās. Lai arī visi šie darbi atšķirsies, tiem pamatā būs viens un tas pats naratīvs.

Simbols - simbols ir zīme, kura neizskatās līdziga tam, ko apzīmē, (vai arī mēs nezinām kā izskatās, tas ko apzīmē), bet mēs kaut kādā veidā esam iemācījušies saistību starp zīmi un to, ko tā nozīmē. Piemēri - 1. zīme "galvenais ceļš" - tas ir vienkārši dzeltens rombs, un neizskatās pēc ceļa vispār, bet visi, kas gājuši autoskolā zin ko tas nozīmē. 2.Rokas žests ar paceltu vidējo pirkstu - lai arī to var interpretēt 15 dažādos veidos, neviena no tām interpretācijām neizskatās pēc tā, ko tu rādi (cits gadījums ir, ja tu esi strādājis gaterī un vidējais pirksts ir vienīgais, ar kuru tu kādam vari norādīt virzienu, bet to mēs ignorējam). 3.Pulkstenis - pulkstenis simbolizē laiku. Nevienam nav ne jausmas kā izskatās laiks, jo mēs to neredzam, bet visiem šī saistība ir skaidra.

Ja kaut kas no tā visa tev ieinteresēja, dod man ziņu kuru filmu grasies skatīties, lai es apmēram zinu priekš kuras man vajadzētu meklēt vēl cilvēkus. :)

Kur dabūt filmas?
Torrenti:
Primer http://thepiratebay.org/torrent/5540120/Primer.LiMiTED.DVDRip.XviD-DoNE
The Butterfly Effect http://thepiratebay.org/torrent/4628269/The.Butterfly.Effect[2004]DvDrip[Eng]-Zeus_Dias
Donnie Darko http://thepiratebay.org/torrent/6036886/Donnie_Darko_Director_s_Cut_2001_BRRip_720p_x264_[Herakler]

Ja esi no Inspired, vari pienākt pie manis uz paaugstinājuma ar flashu, vai kompi, un es tev viņu iedošu!

Ja kādi jautājumi vai komentāri - droši raksti. (bruns.valters@gmail.com)

Termiņš līdz kuram man der atbildes - 25. maijs kā vēlākais, jo darba tīrraksts jāiesniedz līdz 30. datumam.
Jauku dienu,
Valters.

6 komentāri:

  1. atsaucība ir ok? esmu redzējusi divas no trijām (uzmini, kuru neesmu hmm), un arī tās jau piemirsusi, es būtu gatava noskatīties atkal un primer arī tādā gadījumā, ja nepieciešamība ir liela. visādi citādi turpināšu skatīties seriālus

    AtbildētDzēst
  2. Atsaucība ir, un tas jau vien ir OK. Pagaidām izmisuma stāvoklī neesmu vēl, tāpēc tik traki nav, bet Primer ieteiktu noskatīties tik un tā :)

    AtbildētDzēst
  3. laikam dūša saskrēja papēžos tajos brīžos, kad lasīju, ka
    1) kaut kādā brīdī galvā notiek WTF
    2) profesors (!) V. Freibergs iesaka skatīties filmu vairākas reizes, lai kaut ko vispār varētu par to pateikt
    3) filmai ir vissarežģītākā naratīvā struktūra (šiten varētu traucēt mans neattapīgums)
    4) filma balstās uz dialogiem (nesaprotu, kur tā problēma, vainu veļu uz sliktu dzirdi, jo angļu valoda it kā skaidra, bet klausoties nezin kāpēc neko nesaprotu (nu, ja vien nav jāskatās mean girls 2, tur tā kā viss skaidrs)(un latviešu relīžu torrentā tādas filmas nav, es gan paredzu, ka, ja nu kāds šito lasītu, tad nolinčotu par to, ka neskatos orģinālvalodā))

    neskaitot 1 2 3 4 iemeslus, kādēļ labāk mest plinti krūmos, paldies par ieteikumu (????)

    AtbildētDzēst
  4. The Butterfly Effect redzēju pirms pāris dienām un nu ir kļuvusi par vienu no labākajām redzētajām filmām ever . Kaut kā nejauši uzgāju rakstu, sakritība laikam.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. O. Turpini skatīties vēl, you are in for a treat :)

      Dzēst
  5. Rakstītais uzrunā! Lai izdodas! 👌

    AtbildētDzēst